poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tortilla

Kolejny "szybki" i prosty przepis na domowy obiad. Dziś z uśmiechem na ustach i z głową do góry, chociaż rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Nie, nie, nie ! Przeganiamy deszcz, podciągamy rękawy i zagniatamy ciasto(idealne zajęcia na wzmocnienie ramion)
Spróbujcie :)


Pszenna tortilla
SKŁADNIKI:
-4 szklanki mąki
-6 łyżek oliwy
-240 ml wody(gorąca)
-doprawić do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Przesiewamy mąkę i dodajemy wodę(gdy wyjdzie za rzadkie lub za geste, dodajemy odpowiednio wody lub mąki). Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy oliwę i doprawiamy.
Dobra rada: im dłużej będziecie zagniatać ciasto, tym więcej wtłoczycie w  nie powietrza i będzie bardziej lekkie i z większą ilością bąbelków.Ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy odpocząć minimum 30 min.
Po tym czasie należy je podzielić na 8 części, uformować kule i rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni(która ma nieprzywierające dno)

4 komentarze:

  1. też muszę kiedyś sama zrobić tortillę

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszły super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowo dobre :)
    Nie łamały się, były sztywne, chociaż miękkie i dało się je zawinąć. Świetny przepis, polecam.

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty