sobota, 25 stycznia 2014

Babeczki z serem i ziołami

Za okrem..."sorry taki mam klimat" czyli:
-zimno, ponuro, mokro, ślisko, wietrznie. Taka pogoda, to wiele minusów, ale plusy rówież. 
Można wtulić się w koc, z dobrą książką w ręku lub po porstu z komputerem(mniej romantyczna wersja;d)
Ja  wykorzystuje ten czas w kuchni, wam też  polecam :
-ciepło i sprawia wiele radości :)
Pichcić możecie wszystko, pod spodem jedna z propozycji: idealna na ciepło lub zimno, na kolacje lub na lunch. Spróbuj :) 

Wytrawne babeczki


SKŁADNIKI:
-1/2 szklanki mleka
-2 łyżki masła
-1 1/2 szklanki mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-sól, pieprz
-2 jajka
-zioła(bazylia, tymianek) świeże lub suszone
-3/4 szklanki sera, można dodać tez troche pleśniowego :)
Dodatkowo:
 szynka, warzywa(np. papryka, cebula,oliwki)

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać mleko, dodać masło i doprawić solą i pieprzem, pozostawić na ogniu, do czasu ropuszczenia masła. Ubić jajka i dodac do ostudzonego masła z mlekiem. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mokre skladniki dodac do suchych. Dokładnie wymieszać i dodać ser, zioła oraz ewentualne warzywa. Delikatnie  wymieszać. Foremki napełniac do 3/4 wysokości. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st/20 minut. Gdy wierzch się lekko przypiecze, posypać serem i resztką ziół.


4 komentarze:

  1. ile z tego wyszło babeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam :) Idealne na drugie śniadanie do szkoły albo kolacje.

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty