piątek, 27 grudnia 2013

Kruche rogaliki


Może po świętach masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz wypić popołudniową herbatęa w domu nie ma nic słodkiego? Kruche rogaliki idealnie pasują jako słodka przekąska oraz

 podwieczorek. Jak większość nadzianych słodkości możesz je dowolnie modyfikować, ja swoje podałam z nadzieniem czekoladowym obsypane wiórkami kokosa oraz z dżemem malinowym i cukrem.Plusem kruchych rogalików jest to, że postoją dłużej niż te drożdżowe
 (drożdżowe rogaliki) nie  za słodkie i wspaniale pachną wanilią.
                                                Skusisz się ?  



SKŁADNIKI:
-400 g mąki pszennej
-1 opakowanie cukru waniliowego
-kilka kropel aromatu waniliowego
-3 łyżki cukru
-2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
-200 g twarożku homogenizowanego
-200 g schłodzonego masła

Nadzienie: nutella, marmolada, dżem, mak,jabłka

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier przesiać do miski dodać masło pokrojone w kostke i pokroić nożem do konsystencji kruszonki. Dodajemy serek homogenizowany(ja użyłam naturalnego, możecie dodać np waniliowy) i zagniatamy ciasto.Przykrywamy folią i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 4-5 cześci, każdą rozwałkowac na kształt koła i dzielić na 8 czesci. Przy szerszej czesci wykładać nadzienie i zawijać. 
Gotowe rogaliki posmarować jajkiem i opruszyć cukrem lub wiórkami. 
Piec w 180 st/ ok.15 minut

2 komentarze:

  1. Te rogaliki sa pyszne;)warto zrobic polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    czy koniecznie trzeba schładzać ciasto w lodówce ? :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty