niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka waniliowo-szafranowe

 Chcesz poczuć odrobinę bogactwa? Sprawić, że poczujesz się lepiej i stwierdzić, że kupowanie ciastek w sklepie, to jednak głupi pomysł ? Bogactwo zapewni szafran, samopoczucie-zjedzenie czegoś słodkiego, co do kupowania ciastek w sklepie chyba nie ma wątpliwości, że te zrobione w domu są lepsze :) 
Zapraszam was do przepisu, który sprawi, że zrobicie pyszne, chrupiące ciasteczka w niecałe 30 minut.

SKŁADNIKI:
-szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-laska wanilii
-30 nitek szafranu
-110 g masła
-2 łyżki mleka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-jajko

PRZYGOTOWANIE:
Szafran pokruszyć,dodać laskę wanilii,zaleć mlekiem i podgrzać.Do ostudzonej masy dodać jajko.
W misce wymieszać masło
(w temperaturze pokojowej) z cukrem, utrzeć na gładką masę. Do masła dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,cały czas mieszając.
Formować kuli wielkości orzecha włoskiego.
                                                                Piec w 180 st/ 15 minut.

Ciasto można przechowywać w lodówce do 5 dni. 
Ciasteczka powinny być lekko złote, po wystygnięciu twardnieją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty