wtorek, 10 grudnia 2013

Rurki z kremem

Dziś, rurki z kremem. Czyli kruche ciasto z masą pysznego kremu  patissiere. Sam przepis nie jest skomplikowany, ale rurki są dość czasochłonnym deserem. Dodatkowo, do ich przygotowania będziemy potrzebować specjalnych stożkowych foremek. Jeśli jednak chcesz spróbować, zapraszam :)


CIASTO:
250 g mąki
125 ml śmietany(18%)
125 g masła(w temperaturze pokojowej)
 szczypta soli

KREM:
1 jajko
3 żółtka
60 g cukru pudru
300 ml mleka
50 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
50 g miękkiego masła
Krem można modyfikować, dodając różne aromaty(np. rum) lub sok z cytryny/limonki, ja ostatnio użyłam nalewki arbuzowej

DODATKOWO:
2 żółtka(do posmarowania)
cukier kryształ(do obtoczenia)

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, by składniki jak najlepiej się połączyły, następnie szybko zagniatamy, zawijamy w folie i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 mm i wycinać z niego długie paski(1,5 cm x 30 cm). Foremki do rurek należy porządnie wysmarować tłuszczem, na tak przygotowane foremki nawijamy ciasto(od węższej części do góry, proponuje zostawić trochę miejsca na koniec, by rurki łatwiej się ściągało)następnie smarujemy żółtkiem i obtaczamy w cukrze.
Pieczemy 20 minut w 200 st 

By przygotować krem, należy wymieszać trzepaczką żółtka, jajka, mąkę, cukier, sól i cukier.
W międzyczasie nastawić mleko by się zagotowało. Następnie należy dolać je do masy jajecznej i porządnie wymieszać. Gdy składniki się połączą, przelewamy je ponownie do garnka i cały czas mieszając czekamy aż się zagotują. Po zagotowani, krem należy wystudzić i dodać do niego masło, wymieszać by powstała gładka, jednolita masa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty