Smaczna, szybka i sycąca. Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę. Czosnek i woń papryki jest wspaniałym uzupełnieniem posiłu. Trzeba przyznać, że zupa nienależy do wyszukanych, ale na prawde polecam, na prawdę polecam :) Dodatkowo ostrzegam, z racji tego, że zupa należy do tych tłustych, nie radzę jeść jej za czesto, alee raz na jakiś czas- czemu nie! Warta grzechu, to na pewno :)
Przepisem zainteresowałam się ze względu na prowadzoną akcję o tematyce Kubańskiej, to moj mały wkład w uchylenie Wam odrobiny słońca gorącej Kuby i Hiszpanii.
Dlaczego wybrałam tą tradycyjną potrawę? Może dlatego, że jestem jedną z tych osób, która nie przejdzie obojętnie obok czosnku, to na pewno :) Kolejnym poowodem jest wszystkim znany fakt, że lubię rzeczy proste, ta zupa zdecydowanie do takich należy.
Zapraszam Was do spróbowania i podzielenia się tą zupą z innymi :)
SKŁADNIKI:
-5 ząbków czosnku
-50 ml oliwy
-3 kromki chleba
-pół litra bulionu warzywnego
-płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
-pół łyżeczki słodkiej papryki
-sól
-pieprz
-natka pietruszki
-jajko
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek.
- Pokroić chleb w kostke i dodać do smażacego się czosnku.Zrumienić chleb.
- Ściągnąć garnek z ognia, doprawić paprką, ponownie postawić na ogniu i zalać przygotowanym bulionem. Mieszać trzepaczką, tak by rozdrobnić chleb, ma się z robić z niego "papka".
- Doprawi co smaku, solą i pieprzem.
Przed podaniem roztrzepać jajko w misce i zalać wrzątkiem. Podawać posiekaną pietruszką
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz