czwartek, 4 lipca 2013

Rogaliki drożdżowe

Dziś rogaliki,malutkie, mięciutkie i z pysznym nadzienie, które można dowolnie modyfikować :)
Przepis sprawdzony,który posiadam od kilku lat i często go używam,rogaliki zawsze wychodzą pyszne. 
Wykonywałam go w różnych kombinacjach, z budyniem, jabłkami,kremem czekoladowym, powidłami...wszystko zależny od tego co lubicie lub co macie aktualnie w domu :)




SKŁADNIKI:
6 łyżek śmietany(18 %)
1/2 kostka drożdży
3 jajka
1 kostka roztopionej margaryny
szczypta soli
cukier( 2 łyżki)
zapach( u mnie aromat rumowy)
3 szklanki mąki




Drożdże, śmietanę,cukier,3 żółtka(białka zostawić, do posmarowania), zapach i sól połączyć i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę na stolnice i połączyć z roztopioną i wystudzoną margaryną, następnie dodać mieszanką z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, w zależności jak duże chcecie robić rogaliki. Rozwałkować każdą cześć na kształt koła, o grubości ok. 3-4 mm. Podzielić na 8 części, nadzienie nakładać na szerszej części, składać i zwijać.Na to jak zwinąć rogalika, przepisu nie ma, bo każdy robi to inaczej i chyba najlepiej popróbować i zobaczyć jak wychodzi najlepiej :)Rogaliki smarować białkiem i posypywać cukrem.
Piec na złoty kolor w 180 st :) (ok. 20 minut)

2 komentarze:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-polecamy nasze konfitury,miody itp do rogalików:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła teraz rogalika :D

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty