czwartek, 4 lipca 2013

Bataty

Polacy mają duże zamiłowanie do spożywania ziemniaków:gotowane, pieczone, smażone...Te choć trochę inne, tez mają swój urok i specyficzny smak, a jeśli znudziły Ci się już tradycyjne ziemniaki, tym bardziej zachęcam do spróbowania.
Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, w tym wykonaniu słodycz przełamana ostrością, na prawdę polecam :)



SKŁADNIKI:
3 bataty
2 łyżeczki:
-curry
-rozmarynu
-tymianku
-pieprzu ziołowego
-pieprzu czarnego
sól do smaku
oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie wyczyścić i pokroić w słupki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. 
Oliwę wymieszać z przyprawami i dokładnie zamarynować w nich ziemniaki. 
Piec w 200 st/ 30 minut 

3 komentarze:

  1. A jakby je tak ciachnąć na patelnię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałam dziś batatów - powiem Wam, że smakują identycznie jak pieczona w piekarniku dynia. Także jak nie chcecie wydawać tyle kasy, upieczcie sobie po prostu dynię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty