czwartek, 12 grudnia 2013

Jabłkowe chmurki

Witajcie! Macie smaka na coś słodkiego, nie macie chęci/czasu siedzieć w kuchni?TO PRZEPIS DLA WAS:) Szybki i prosty, smaczny i efektowny. Potrzebujecie tylko kilka składników, a efekt...GENIALNY
Chrupiąca chmurka, kruche ciasto francuskie i smakowite nadzienie...
Wybaczcie brak zdjęcia efektu końcowego, ale za szybko zniknęły:)


SKŁADNIKI:
-Paczka ciasta francuskiego( możecie użyć też kruchego)
-Jabłka( te ze słoika lub osobiście usmażone z dodatkiem cynamonu)
-3 białka
-szczypta soli
-cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, pokroić na kwadraty i wyłożyć nimi formę na babeczki( wcześniej wysmarowaną tłuszczem) Wstawić do piekarnika by lekko się zarumieniło(na 180 st). W tym czasie ubijcie piane z dodatkiem soli, a następnie dodajcie cukru do smaku. Na lekko zarumienione ciasto nakładamy łyżkę jabłek z cynamonem i przykrywamy obficie ubitymi białkami. Pieczemy do zrumienienia chmurki
 ok. 15 minut.
Moje chmurki przed pieczeniem posypałam dodatkowo cynamonem z wanilią i wiórkami czekolady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty