czwartek, 26 grudnia 2013

Drożdżowa gwiazda

 Dziś odrobina świątecznych wypieków. 
Coś co wspaniale się prezentuje i genialnie smakuje, a na dodatek możecie modyfikować wypiek na wiele sposobów. Mowa o drożdżowej gwieździe, która ostatnio zawładnęła internetem.Postanowiłam podjąć wyzywanie, oto przepis i efekty. 

SKŁADNIKI:
-1/2 kilograma mąki
-5 dag drożdży
-1/2 szklanka cukru
-3 jajka
-2 łyżki roztopionego masła
-1/2  szklanki ciepłego mleka

DODATKOWO:
-nadzienie(marmolada, nutella, masa makowa,masa krówkowa itp)
-1 jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE:
Na początku należy przygotować zaczyn z  2 szklanek ciepłego(nie gorącego!) mleka i cukru, który następnie odkładamy na ok. 15 minut. Przesianą mąkę i resztę składników dodajemy do mleka z drożdżami. Ciasto przykryte ściereczką odkładamy ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 3 równe części, które należy rozwałkować na kształt koła, ewentualnie wyciąć placek na wzór np. talerza. Kładziemy 1 placek na blaszce, smarujemy nadzieniem( u mnie krem orzechowy) nakładamy druga warstwę i ponownie nakładamy nadzienie i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto należy skleić na brzegach widelcem. Dzielimy ciasto na 16 części, ale nie rozcinamy do końca. Wywijamy po 2 ramiona na zewnątrz(2 obroty) i sklejamy na końcu. Gotową gwiazdę posmarować jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st/ ok. 30 min
1.
2.
3.
EFEKT KOŃCOWY :)

3 komentarze:

  1. coś Ci się pomyliło z ilością mleka, powinno być najwyżej 1 szklanka! Zrobiłam wg przepisu wyżej i wyszła masa na naleśniki, taka rzadka. Musiałam dodać dużo więcej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak to moliwe, ja robim zgodnie z podanymi proporcjami, Ciasta wyszło na prawdę duuużo ;d

      Usuń
  2. jakis dziwny ten przepis.w skladnikach podane jest 1/2 szklanki mleka .dalej w opisie juz dwie.szkoda ...chcialam skorzystac z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty