Dziś odrobina świątecznych wypieków.
Coś co wspaniale się prezentuje i genialnie smakuje, a na dodatek możecie modyfikować wypiek na wiele sposobów. Mowa o drożdżowej gwieździe, która ostatnio zawładnęła internetem.Postanowiłam podjąć wyzywanie, oto przepis i efekty.
Coś co wspaniale się prezentuje i genialnie smakuje, a na dodatek możecie modyfikować wypiek na wiele sposobów. Mowa o drożdżowej gwieździe, która ostatnio zawładnęła internetem.Postanowiłam podjąć wyzywanie, oto przepis i efekty.
SKŁADNIKI:
-1/2 kilograma mąki
-5 dag drożdży
-1/2 szklanka cukru
-3 jajka
-2 łyżki roztopionego masła
-1/2 szklanki ciepłego mleka
DODATKOWO:
-nadzienie(marmolada, nutella, masa makowa,masa krówkowa itp)
-1 jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku należy przygotować zaczyn z 2 szklanek ciepłego(nie gorącego!) mleka i cukru, który następnie odkładamy na ok. 15 minut. Przesianą mąkę i resztę składników dodajemy do mleka z drożdżami. Ciasto przykryte ściereczką odkładamy ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 3 równe części, które należy rozwałkować na kształt koła, ewentualnie wyciąć placek na wzór np. talerza. Kładziemy 1 placek na blaszce, smarujemy nadzieniem( u mnie krem orzechowy) nakładamy druga warstwę i ponownie nakładamy nadzienie i przykrywamy ostatnim plackiem. Ciasto należy skleić na brzegach widelcem. Dzielimy ciasto na 16 części, ale nie rozcinamy do końca. Wywijamy po 2 ramiona na zewnątrz(2 obroty) i sklejamy na końcu. Gotową gwiazdę posmarować jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st/ ok. 30 min
1. |
2. |
3. |
EFEKT KOŃCOWY :)
coś Ci się pomyliło z ilością mleka, powinno być najwyżej 1 szklanka! Zrobiłam wg przepisu wyżej i wyszła masa na naleśniki, taka rzadka. Musiałam dodać dużo więcej mąki.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to moliwe, ja robim zgodnie z podanymi proporcjami, Ciasta wyszło na prawdę duuużo ;d
Usuńjakis dziwny ten przepis.w skladnikach podane jest 1/2 szklanki mleka .dalej w opisie juz dwie.szkoda ...chcialam skorzystac z przepisu.
OdpowiedzUsuń