poniedziałek, 24 lutego 2014

Groszki ptysiowe

Groszki ptysiowe, mogą służyć jako dodatek do zup i kremów. Przygotowuje się je z ciasta parzonego, identycznego jak w wypadu ptysi. Zróbcie na zapas, jeśli dobrze je przechowacie, będziecie mieć dodatek na kilka najbliższych tygodni. Lekkie i chrupkie w połączeniu z gładkim kremem. 
IDEAŁ


SKŁADNIKI:

-1 szklanka wody
-1 szklanka mąki
-1/2 kostka margaryny
-4 jajka
-szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Szklanke wody zagotować z margaryną, dodać szklankę mąki i mieszając drewnianą łyżką, gotować dalej.Po wystudzeniu ciasta wbijać jajka i ucierać ok. 5 min, lekko posolić. Blaszke wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać szprycą małe groszki i mokrą łyżeczką spłaszczyć czubki. 
Piec w 180 st/ 20 min
  

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie odważyłam się sama zrobić ciasta parzonego, ale teraz widzę, że muszę spróbować :)
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :) Więcej szczegółów tutaj: http://mozeupiekeciastka.blogspot.com/2014/03/jogurtowe-muffiny-i-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty