Niestety...
rzeczywistość jest taka, że gotuję dla samych mięsożerców, szczęście moje w tym, że coraz części udaje mi się przekonać moich domowników, że posiłek bez mięsa, też może być smaczny. Bohaterka mojego dzieciństwa, letnich wieczorów i zimowych zawieruch.Cukinia:marynowana, faszerowana, smażona, grillowana, leczo, placki z cukinii...
Pyszna, zdrowa, kolorowa. A dziś (jak zwykle PROSTY) przepis na wykorzystanie cukinii jako dodatek do obiadu lub przekąskę.Kotleciki z cukinii w płatkach owsianych.Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Wgryź się...
SKŁADNIKI:
-mała cukinia
-pół szklanki płatków osianych
-pół szklanki mąki
-1 jajko
-sól
-pieprz
-olej
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyć i pokroić w plastry. Rozłożyć i obficie posolić, odstawić na 30-60 min, gdy puści wodę przykryć ściereczką by ją zebrać. Lekko obtłuc i przyprawić według uznania. Obtoczyć w mące, jajku i w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia się płatków.
SMACZNEGO
A ja tam obiady bez miesa bardzo lubie, choc jestem wszystkozerca, i za takie kotleciki wcale bym sie nie pogniewala!
OdpowiedzUsuńBezmięsny obiad jest równie dobry!
OdpowiedzUsuń