środa, 22 maja 2013

Naleśniki na słono

Dziś, szybki i łatwy obiad. Smakowity i pozwalający na dowolne modyfikacje, bo w naleśniki możemy włożyć praktycznie wszystko. Możecie dodać kurczaka, brokuły, szpinak...Dziś w wykonaniu bezmięsnym, zapiekane z jogurtowym sosem.

SKŁADNIKI
ciasto
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
3 łyżki oliwy
farsz
kilka pieczarek
pół dużej papryki
poł cebuli 
kukurydza
mozzarella


Mój sposób na idealne naleśniki, to wstępne ubicie białek(nie musza być na sztywno) dodanie żółtek i składników mokrych,a na sam koniec by uzyskać odpowiednią konsystencje, dosypuje mąki. Proporcje mąki się zmieniają, ale oszacowałam, że w tym przepisie jest to ok.1,5 szkl.


 Farsz przygotowujemy na patelni, jedyną istotną rzeczą o której należy pamiętać, to to by

nie spalić cebuli, pieczarki musza puścić wodę, ser dodajemy na końcu.
Naleśniki przed podaniem włożyć na chwile do piekarnika. 
Moje podawałam z sosem czosnkowym i kiełkami :)

2 komentarze:

Popularne posty