Ciastka robią furorę wśród znajomych i rodziny. Trochę zmodyfikowana wersja piegusków, a to wszystko z braku czekolady w domu;)
Ciastka są nie za słodkie, chrupkie i przede wszystkim łatwe w wykonaniu !
SKŁADNIKI:
250 g masła/margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
małe opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych(u mnie z miodową posypką i orzechami)
według uznania można dodać czekolady/orzechów/rodzynek/wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE: Margaryne rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy puszysta masę z jajek, cukru waniliowego i cukru pudru. W drugim naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy to do masy z jajek. Po połączeniu do powstałego ciasta dodajemy rozpuszczoną i OSTYGNIĘTĄ margarynę/ masło, a po dokładnym wymieszaniu dodajemy nasze składniki(u mnie płatki) Ciasto formujemy w dłoniach w kulki wielkości orzechów, po ułożeniu ich na blaszcze z pergaminem lekko je spłaszamy.
Pieczemy w 180 stopniach/ ok 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz