wtorek, 15 kwietnia 2014

Ryż po chińsku


Podobno wiosne można poznać po tym, że pada deszcz. Dzisiajszy dzień zdecydowanie wskazuje na to, że wiosna w pełni. Deszcz za oknem, delikatne przebłyski słonca przez chmury, chłodne powietrze i nostalgiczne humory. Co może być najgorszym uzupełnienim takiego scenariusza? BURCZĄCY, GŁODY BRZUCH!
Świata nie zbawie, pogody nie zmienie, ale chociaż podsune pomysł na zapełnienie pustego brzucha :) Kolejny przpis na szybki obiad.

Zapraszam!

SKŁADNIKI(dla 5 osób):


-4 woreczki ryżu z warzywami,

-marchew

-papryka

-por

-cebula

-grzyby mun

-kiełki fasoli mung

-pędy bambusa

-sos sojowy

-miód

-oliwa

-pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu. 
  2. Grzyby namoczyć ok. 30 min, następnie gotować przez 10 minut.
  3. Pokroić w drobne paski.
  4. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekany por i cebule, dodac pozostałe warzywa. Powinny być aldente. Przygotować sos na bazie sosu sojowego i miodu. 
  5. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z ryżem :)


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty