środa, 19 marca 2014

Krem ziemniaczano-cukiniowy


Witajcie! Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki "Kuchnia Polska dla wegetarian". Z racji, że mięsa nie jem już od prawie 6 lat, staram się ciągle szukać nowych smaków. Wyżej wymieniona książka nie zawiera jakiś mega skomplikowanych przepisów,znajdziemy tam proste i szybkie(zazwyczaj) potrawy które nie wymagają wymyślnych składników. Kosztowała jakieś grosze, co przy książkach kucharskich nie jest tak oczywiste. Niestety nie zawiera wielu ilustracji potraw, a wielka szkoda bo zazwyczaj to przyciaga moja uwagę do takich książek. Dużym plusem jest podział na m.in: dania z jajek/kaszy/ryżu  oraz miejsce na notatki. Ogólnie rzecz biorąc książkę polecam nie tylko wegetarianom :)




SKŁADNIKI:
-Litr bulionu
- 5 ziemniaków średniej wielkości
-2 cukinie
-1 por
-posiekany koperek i natka pietuszki
-50 ml mleka
-oliwa
-pieprz ziołowy
-sól
-gałka muszkatołowa
-ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Obrane zieminiaki pokroić w kostkę. Według oryginalnego przepisu, cukinie powinno się obrać(ja tego nie zrobiłam), cukinie kroimy w kostke, pora w plastry. W garnku, na oliwie podsmażamy pora i posiekany czosnek, nastepnie dodajemy cukinie i  ziemniaki., dusimy przez kilka minut. Następnie podlewamy wszystko ok. 1 l  bulionu(ja użyłam warzywnego). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 min. 
Po tym czasie, gdy ziemniaki będa już miękkie, ściągamy zupe z ognia i lekko studzimy, blenujemy, doprawiamy, dodajemy odrobine mleka, według uznania, można je zastąpić śmietanką. Ponownie stawiamy na ogień i podgrzewamy.


SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. UWIELBIAM KREMY!!! WYGLĄDA PYSZNIE
    ZAPRASZAM TEŻ DO SIEBIE WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty