środa, 2 kwietnia 2014

Sopa de ajo



Sope de ajo, hiszpańska zupa czosnkowa, którą równie często można spotkać na Kubie.
Smaczna, szybka i sycąca. Jajko podawane z zupą idealnie dopełnia potrawę. Czosnek i woń papryki jest wspaniałym uzupełnieniem posiłu. Trzeba przyznać, że zupa nienależy do wyszukanych, ale na prawde polecam, na prawdę polecam :) Dodatkowo ostrzegam, z racji tego, że zupa należy do tych tłustych, nie radzę jeść jej za czesto, alee raz na jakiś czas- czemu nie! Warta grzechu, to na pewno :)

Przepisem zainteresowałam się ze względu na prowadzoną akcję o tematyce Kubańskiej, to moj mały wkład w uchylenie Wam odrobiny słońca gorącej Kuby i Hiszpanii.
Dlaczego wybrałam tą tradycyjną potrawę?  Może dlatego, że jestem  jedną z tych osób, która nie przejdzie obojętnie obok czosnku, to na pewno :) Kolejnym poowodem jest wszystkim znany fakt, że lubię rzeczy proste, ta zupa zdecydowanie do takich należy. 

Zapraszam Was do spróbowania i podzielenia się tą zupą z innymi :)

                                                      
 SKŁADNIKI:

-5 ząbków czosnku
-50 ml oliwy
-3 kromki chleba
-pół litra bulionu warzywnego
-płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
-pół łyżeczki słodkiej papryki
-sól
-pieprz
-natka pietruszki
-jajko





PRZYGOTOWANIE:
  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. 
  2. Pokroić chleb w kostke i dodać do smażacego się czosnku.Zrumienić chleb.
  3. Ściągnąć garnek z ognia, doprawić paprką, ponownie postawić na ogniu i zalać przygotowanym bulionem. Mieszać trzepaczką, tak by rozdrobnić chleb, ma się z robić z niego "papka".
  4.  Doprawi co smaku, solą i pieprzem. 
Przed podaniem roztrzepać jajko w misce  i zalać wrzątkiem. Podawać posiekaną pietruszką

SMACZNEGO!






Festiwal Kuchni Kubańskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty